Bolovi u vratnom delu kičme

Bolovi u vratu i ramenima u većini slučajeva nastaju usled grčenja mišića, koji zbog toga postaju kruti, što sprečava normalno pokretanje zglobova. Često su posledica kontinuiranog stresa, dugotrajnog držanja tela u istom položaju (prilikom vožnje,sedenja za računarom, spavanja na neudobnom jastuku ili u nepravilnom položaju).
BOLOVI U VRATU I RAMENIMA UZROCI
Sportska i trzajna povreda vrata se javlja jako često kod saobraćajnih nesreća ,stoga i dugotrajni bolovi u vratu i ramenima nastaju kao posledica tih povreda , a to mogu biti i degenerativne promene poput sledećih tegoba: ispravljena vratna lordoza (prirodna krivina kičme), spondiloza (degenerativno oštećenje kičmenog stuba), skolioza, diskus hernija, retko tumori i upale… lako je mogućih „krivaca“ mnogo, kod mlađih ljudi najčešće je reč o posledicama savremenog načina života, u šta spada emotivna i psihička napetost, nedovoljna fizička aktivnost i previše sedenja u nepravilnom položaju.

VRATNA KIČMA SIMPTOMI
Bolovi u vratu i ramenima nisu uvek i jedini simptomi , veoma često se javlja ukočenost vrata i ograničena pokretljivosti u vratnom delu kičme, postoji čitav niz simptoma koji plaše bolesnika jer ih ne može dovesti u vezu s vratnom kičmom. Na primer, trnjenje ruku i prstiju , koje je čest pratilac problema s vratnom kičmom, moze asocirati na šlog ili infarkt srca, naročito ako je u pitanju leva strana. Osećaj „knedle u grlu“ često dovodi pacijente endokrinologu, gde se podvrgavaju testiranju hormona štitne žlezde. Pri okretanju i savijanju glave, oštećeni pršljenovi pritiskaju krvne sudove koji ishranjuju kožu glave i mali mozak, pa privremeno dolazi do smanjenja jer je cirkulacija u vratu oslabljena, čak dolazi i do prestanka protoka krvi. Ovo stanje dovodi do osećaja nesvestice, zamagljenja vida, često i bola u poglavini s osećajem žarenja u potiljačnom delu glave. Trnjenje u licu, zujanje u ušima i poremećaj vida takođe su na spisku mogućih simptoma. Sve ove tegobe bude sumnju na neko ozbiljnije neurološko oboljenje, pa pacijenti gotovo redovno odlaze neurologu i ORL specijalisti. Naravno, ovi simptomi mogu biti izazvani i drugim uzrocima, pa je pregled fizijatra obavezan.

Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdravlje/bolovi-u-vratu-i-ramenima-lecenje/